Vad roar man sig med på landet?

Just den frågan får jag titt som tätt av vänner som fortfarande bor kvar i stan, och även om den oftast ställs med glimten i ögat häpnar jag ibland inför människors oförstånd. Jag menar då inte countryatt de ska förstå nöjet i att kratta löv på tomten eller kitta ett dragigt fönster, men det finns andra helt “normala” saker som vi gör.

Först måste man komma ihåg att vi faktiskt lever på 2000-talet, även vi lantisar. Det betyder att vi har full tillgång till allt vad modern teknik heter i form av snabbt internet, streamat TV-innehåll, samt möjligheten att hålla daglig kontakt med nära och kära världen över genom Skype och liknande lösningar. Dessutom är det just den moderna tekniken som har gjort att både jag och min hustru kan sköta våra arbeten hemifrån utan några som helst problem. Våra nöjen som barnfamilj nuförtiden skiljer sig nog inte nämnvärt från det som familjen i stan ägnar sig åt på en fredags- eller lördagskväll, där vi poppar popcorn och tittar på en film på Netflix.

Om jag ändå ska medge att det finns några saker som vi, liksom många frivilliga lantisar, har tvingats avvara i större utsträckning ska jag passa på att göra det. I den stora staden kryllar det av biografer, teatrar, caféer och restauranger. Det kan man lugnt påstå att det inte gör ute på landskroken, utan vi har cirka en timmes bilåkning framför oss om vi vill ta oss iväg för att gå och se en film på bio. När det gäller restauranger och uteliv såsom trevliga små barer och nattklubbar finns det heller inte mycket till utbud, men detta är något som man efter flera år i den svängen har kommit att bli ganska trött på. Istället har jag lärt mig att både jaga, framförallt älg och annat storvilt, och att tillaga köttet för att sedan välja ett riktigt gott vin till detta som passar rätten i fråga. Detta har inte bara blivit ett intresse, utan något som jag skulle beskriva som ett av mina största nöjen i livet och en hel del av min vakna tid går åt till att planera matlagning av fina råvaror.

På tal om råvaror har vi dessutom på vår tomt ett enormt trädgårdsland och i anslutning till detta ett ganska stort växthus. Detta innebär att vi från sensommaren är nästan helt självförsörjande när det gäller färska grönsaker och rotfrukter, olika sorters kol samt någon enstaka mer exotisk växt som vi har testat just det året. Både vi och barnen har blivit något av ett gäng trädgårdsentusiaster, och också denna resa har varit ett sant nöje att uppleva.

Just livet utomhus i förhållande till det “innesittande” som man lätt ägnar sig åt då man bor i stan är något som jag skulle vilja beskriva som det allra bästa med att bo på landet. Här har man tillgång till sina favoritnöjen närsomhelst, och alldeles utanför dörren, förutsatt att man har trädgård, svampplockning och husskötsel som några av sina absoluta favoriter bland nöjen. Har man dock inte det lovar jag att man enkelt skaffar sig det.