Djurliv

När man bor i en lägenhet i stan är möjligheten att hålla sig med djur i princip begränsad till en hund eller en katt. Om man är riktigt djärv har man kanske en fågel i en bur eller hamster i barnens rum. Ett akvarium med några slöa fiskar kan man också tänka sig att nån enstaka djurälskare unnar sig.

När du väl har tagit dig ut till landet och bor i ditt egna hus med tillhörande tomt öppnas en helt ny möjlighet när det gäller djurhållning, och i princip kan du starta din egna lilla bondgård utan några större problem. Som ett väldigt tydligt exempel på att detta faktum är helt sant kan jag berätta att vi i vår familj inte har köpt ett ägg på över tre år. Det var nämligen för lite drygt tre år sedan som vi köpte ett gäng höns och en tupp och samtidigt byggde en hönsgård. Att bygga en hönsgård var i sig ingen större utmaning, utan krävde bara ett litet uthus där man fäster pinnar i en av väggarna för hönsen att sitta på. Utanför uthuset bygger man en inhägnad där hönsen kan sprätta och röra sig någorlunda fritt. Varje morgon kan vi hämta tillräckligt många ägg så att det räcker till hela familjens frukost och kostnaden för hönsmaten överstiger inte hundra kronor per månad. En mycket bra investering med andra ord.

farm animalsAndra så kallade “nyttodjur” som man lätt kan hålla på tomten om bara utrymme finns är både grisar (bra för att äta upp eventuellt köksavfall.) och getter. Det sistnämnda kan låta som ett ganska ovanligt förslag, men det är faktiskt något som blir mer och mer populärt. Getter är både gulliga och enkla att sköta om, men framförallt är det oerhört enkelt att ge sig in på detta med att göra sin egen ost av getmjölk. Det är något som vi själva inte har erfarenhet av ännu, men vi har långt framskridna planer på detta, så håll utkik här på bloggen så lovar jag att återkomma med en uppdatering om hur det går.

Sist men inte minst, att ha hund på landet är fantastiskt enkelt. Detta inte bara med tanke på rastningen som har nämnts i ett annat inlägg, utan också för att man kan ägna sig åt jakt om man har det som intresse. Det har jag personligen och rasen som familjen har är en stövare som varje höst får följa med ut på älgjakt.