De stora fördelarna

Det kan tyckas att man offrar en del av bekvämlighet och komfort för att få lite extra livskvalitet i form av ett naturnära liv på landet. Även om det i viss mån är sant finns det minst lika många fördelar med att bo på vischan, och en del saker har vi faktiskt mycket närmre till hands än våra vänner som fortfarande bor i stan. Till detta räknar jag såklart närheten till skog och mark där man kan ströva fritt, plocka svamp och bär samt tälta, men också fantastiska vikar vid vackra små sjöar där man i avskildhet kan tillbringa hela sommardagar med att bada och sola utan att bekymra sig om att trängas med andra hugade badgäster. Dessutom är temperaturen i vattnet så gott som alltid en bra bit högre än i större sjöar eller havsvikar, och dessutom mycket tidigare under säsongen. Inte sällan har hela familjen gjort baddebut redan i slutet på maj.

Vi har också en lokal biodlare som håller till bara några kilometer härifrån, och där kan vi köpa ekologisk och färsk honung att njuta av. När det gäller just beekeeperden lokalproducerade honungen finns det mer och mer vetenskapliga bevis för att just denna hjälper oss människor att undvika allergier, något som är ett alltmer växande problem bland både barn och vuxna.

Den absolut största fördelen har jag sparat till sist, och det är nog den som de allra flesta kommer att uppskatta allra mest, nämligen den ekonomiska. Livet på landet är ett mindre kostsamt liv än det i stan, och det beror inte bara på att man på landsbygden utsätts för mindre frestelser till spontana inköp eller krogbesök. Det har också att göra med att priserna på alltifrån bostäder till dagligvaror tenderar att vara lägre här. För den som har det svårt att få ekonomin att gå ihop lyder rådet därför att flytta till landet.