Bra tillbehör underlättar jakten

För många är jakten en del av deras livsstil. Det är inte bara fråga om att gå ut och skjuta djur, utan det ligger en hel kultur bakom. Ofta handlar det om viltvård, du måste hålla beståndet nere för att alla ska hitta mat eller trivas. Sedan är det närheten till naturen som lockar. Det tar flera timmars vistelse där ute för att kunna skjuta en enda älg. Vilket är en stor del av charmen. 

Du kanske har en hund som du använder för att jaga. Den ska tränas för att bli riktigt effektiv. Plus att det inte är tillåtet att släppa hundarna lösa vissa tider på året. Då är det en chans att bara umgås ute i naturen medan den ändå får en viss träning. Så det är inte så konstigt att jakt är ett attraktivt sätt att vara utomhus. Du blir ett med naturen och samarbetar för att hitta en balans. 

Utrustning som fungerar

När du är ute så mycket på fjället, i skogen eller var du än föredrar att hålla hus, är det viktigt att ha den rätta utrustningen. Ibland kan det vara en fråga om att överleva, som när du är ute på vintern. Samma sak gäller för den som fiskar på isen. Du går bara inte ut utan de rätta tillbehören, ifall du skulle ramla i. Men det är också bra att skaffa sig sådant som gör det roligare och enklare att vara ute. En rejäl jaktryggsäck som rymmer allt är bra att ha. 

Bara en sådan till synes liten detalj som en ryggsäck kan göra stor skillnad. Du kan lätt få med dig det du behöver, och det är också enkelt att hala fram det. Det finns en plats för kikaren, ficklampan eller vilket verktyg du än vill ha. Samtidigt så behöver du naturligtvis utrustning även för själva jakten. Ett bra vapen, sikte, kanske en lockpipa eller alla de där sakerna som ger dig större chans att lyckas med din målsättning. Det bästa jakttillbehör du kan hitta. 

Trivsel i naturen

Sverige är ett stort land med mycket natur. Tack vare allemansrätten är den också tillgänglig för alla. Det blir ännu bättre när du tänker på alla vandringsstigar och slingor som gjorts i ordning. Du kan vandra på lederna, sova i stugor eller vindskydd, göra upp eld på speciella platser och verkligen ha det trevligt i naturen. Det är långt ifrån alla som jagar, men det är en stor del av befolkningen som tillbringar en stor del av sin fritid utomhus. Det är inte alltid du behöver en jaktryggsäck. Läs mer i Expressens artikel

Även om du inte jagar finns det mycket bra tillbehör som kan underlätta för dig. Dagens ryggsäckar, sovsäckar och andra saker du behöver är lätta och tar liten plats. Samma sak gäller för regnställ och annat nödvändigt. Ryggsäcken blir inte så tung, även om du har med dig allt du önskar för din komfort. En del tillbehör är gjorda för att kunna användas till olika saker. En liten väska som blir en kudde, och andra snillrika uppfinningar. De kanske inte är absolut nödvändiga för att du ska kunna vandra. Men de gör det roligare, skapar trivsel och det blir enklare att ha det bra ute i det fria. 

Förbereda dig för säsongen

En del håller i gång året om. De fiskar både på isen och från bryggan på sommaren. Vandrar i fjällen, paddlar kanot och jagar vildsvin. Eller så är de bara utomhus. Åker kanske skidor på vintern om det är svårt att gå runt i all snö. Men naturen är ett måste, ett regelbundet inslag i deras liv. 

Sedan finns det andra som nog är aktiva året om. Men jaktsäsongen är viktig, de ser fram emot den under lång tid. Älgjakten, till exempel, är reglerad och håller bara på några månader. Då är det viktigt att vara väl förberedd så du kan utnyttja tiden maximalt. Helst fälla en älg eller två, i alla fall i jaktlaget. Då är det inte läge att börja träna eller bli redo. Det måste du vara långt i förväg. En bra plats för att träna och skaffa sig jakttillbehör

Alla dina tillbehör bör vara i ordning. Ryggsäcken laddad och klar. Det enda du behöver lägga till är matsäcken. Nu för tiden är det vanligt att ha med sig mobilen, så den bör också vara fulladdad. Du kan följa din hunds rörelser med mobilen om du har en gps-spårare. De har blivit väldigt vanliga och kan hjälpa dig kontrollera din hund. Allt det här ska få plats i ryggsäcken. 

Om du älskar att jaga

De flesta jagar på sin fritid, men har andra jobb för att försörja sig. Men du kan också jobba som jägare på heltid. Viltmästarförbundet har som uppgift att bidra till balansen ute i naturen. Det gäller att hitta ett samspel mellan viltbeståndet och befolkningen. Du måste ta med både bebyggelse och jordbruk i beräkningen. Det handlar om att skapa biologisk mångfald som kan leva i samklang med varandra.

Det här är inte alltid så lätt, men ett sätt som fungerar är genom att begränsa vissa bestånd. Rådjur och vildsvin hör till de grupper som lever nära människorna och som ofta ställer till med skada. De är inte heller lyckliga när skogen krymper eller det blir svårt att hitta mat. 

Så att vara jägare på heltid handlar mycket om viltvård. Du måste lära känna djuren och deras vanor. Ibland måste de få mat av människor, för de ska ju inte behöva svälta. Plus att det också behövs jägare som kan gallra, så att säga. Det låter grymt men är ett sätt för alla att leva i fred. 

Utbildning för jägare

Eftersom det är så nära knutet till skogsvård är det en bra start om du vill jobba som jägare. Naturbruksprogram med inriktning skog kan vara en tanke om du redan som ung vet vad du vill. Många jägare samarbetar med myndigheterna för att ta hand om skadade djur. Bra många bilolyckor sker varje år med vilda djur. Ofta dör de inte på stället utan en jägare måste komma och befria dem från lidande. Andra blir skadade av plast eller annat skräp som människor lämnar efter sig.

Oavsett om du är jägare på hel-eller deltid så delar de flesta ett intresse. De bryr sig om naturen och de djur som befinner sig där. Jakt är en form av närhet med naturen som går djupare än bara själva skjutandet. Därför är det viktigt att respektera de lagar som gäller när det kommer till jakt. Och även de som reglerar bruket av jakthundar. För i det långa loppet är det en fråga om samlevnad. Den moderna människan, vårt samhälle, och det vilda liv som finns där ute i skog och mark.

Effektiv jakt på sitt allra bästa

Det här samspelet är viktigt för alla parter. Så gör vad du kan för att jakten ska vara effektiv. Utnyttja de tillbehör som finns. Gör det trevligt och roligt för dig själv och dina jaktpartner. För då är det enklare att lyckas. Som ett team kan ni bidra till balansen i naturen. Och det är något som kan ge stor tillfredsställelse. Att det sedan är fantastiskt gott att äta vilt är en klar bonus. Många familjer ser fram emot hösten och sina älggrytor.