Att leva på landet är en livsstil

Living in the countryEfter att först ha fötts på landet utanför ett mindre samhälle i södra Sverige så har jag hunnit med att bo både i Göteborg och självaste huvudstaden, Stockholm. I båda dessa städer har jag bott under ett flertal år och jag skulle därför vilja säga att jag har en ganska tydlig bild av vad det innebär att vara stadsbo. Sedan kan jag tillägga att jag är en någorlunda berest person som har besökt de flesta huvudstäder både i Europa och andra delar av världen som Asien och Sydamerika. Dessutom har det genom åren blivit en och annan resa till USA, och då framförallt till New York och Los Angeles.

När jag själv närmade mig fyrtioårsåldern, och min fru likaså, samtidigt som våra två barn närmade sig skolåldern hände något. Jag drabbades av en obeskrivlig längtan att få återvända till landsbygden och i någon mån ett enklare liv utan storstadens lockelser. När det sen visade sig att min fru var med på tåget (hon är förövrigt också från landet från början) så dröjde det inte mer än ett halvår innan vi hade sålt lägenheten i stan. Kort därefter hittade vi något som bara kan beskrivas som vårt drömhus, nämligen en nedlagd gammal skola på Västgötaslättens byggd från någon gång runt förra sekelskiftet. Huset har gigantiska rum med fantastiska stora fönster och överallt ett knarrande trägolv som känns gemytligt under fötterna, men mer om själva huset i ett senare inlägg.

Med skolbussen som stannar på stora vägen ungefär 200 meter från vårt hus tar sig bägge barnen till skolan på 30 minuter. Hade vi bott kvar i stan hade det handlat om minst lika lång restid, om inte mer med tanke på byten med tunnelbana eller buss och sedan en promenad i stadstrafiken. Här får de istället en lugn och bra start på dagen där de kan sitta och prata med sina kompisar i godan ro medan skolbussen slingrar sig fram till det lilla samhället där skolan ligger. Både jag och min fru har arbeten som vi kan utföra hemifrån, och med undantag för något enstaka möte en dag i månaden kan vi tillbringa all tid hemma. Det innebär att man kan ta itu med praktiska göromål som det i regel alltid finns gott om när man har ett stort hus med tillhörande tomt. Det finns med andra ord alltid något att göra, både yrkesmässigt och vardagligt praktiskt. Detta har ju också den stora fördelen att vi båda i regel är hemma när barnen kommer från skolan någon gång på eftermiddagen.

Samtidigt som vi tog steget att förverkliga vår dröm om ett hus på landet passade vi på att göra något som vi länge har pratat om, nämligen att köpa en hund. Att under kalla vinter- eller höstmornar bara kunna släppa ut hunden genom en av bakdörrarna för att låta honom rasta sig själv i skogsbrynet känns oerhört lyxigt. Denna bekvämlighet är inget som vi kunde ha unnat oss om vi fortfarande bodde i vår lägenhet i stan. Samtidigt är jag helt övertygad om att en hund mår bättre på landsbygden med all den frihet som det innebär jämfört med det instängda livet i en lägenhet.

Något som också har blivit en självklarhet när man lever såpass avsides som vi gör är att ha en bil. Det är både en lyx och ett nödvändigt ont kan tyckas, men fördelarna överväger alla gånger nackdelarna. Bilen behövs när barnen ska till fotbollsträning eller när vi åker och badar på sommaren, men en tur med bilen i ett lantligt höstlandskap är något som jag inte skulle vilja vara utan heller. Dessutom blir det billigare att ha bil här om man tar alla parkeringsavgifter med i beräkningen som en bil i stan innebär.